Explore sezona 2023/24

FIRST LEGO League MASTERPIECE

Treću godinu zaredom, uspešno je održan FIRST LEGO League Explore festival u Savremenoj osnovnoj školi u Beogradu. Festival je realizovan 20. aprila 2024. Godine i to u organizaciji Udruženja „Prava Priča“, zajedno sa slovenačkom organizacijom Super Glavce, PDP partnerom za Adria regiju.

Kada je u pitanju broj timova koji je učestvovao, rekord je oboren, te je ovoga puta učestvovalo čak 18 timova iz Beograda, Novog Sada, Kraljeva i Raške.

Svi timovi su vredno radili na istraživanju teme ovogodišnje sezone koja nosi naziv MASTERPIECE. Učesnici su imali zadatak da spajanjem umetnosti i tehnologije na zabavan i inovativan način što većem broju ljudi predstave aktivnosti i hobije kojima se bave

FIRST LEGO League Explore

Svoje ideje i rešenja na zadatu temu su predstavili kroz motorizovani timski model koji su gradili upotrebom LEGO kockica i SPIKE Essential ili WeDo robot setova. Pored motorizovanih modela, deca su kroz živopisne timske postere predstavili svoj tim, kako su provodili radionice, koja je tema njihovog projekta i naravno kako su inkorporirali Osnovne Vrednosti u sve što su radili.

I ovoga puta, Osnovne Vrednosti – inovacija, inkluzija, istraživanje, timski rad, uticaj i zabava kao kamen temeljac su odisale Festivalom. Ekipe su tokom dana imale priliku da svoje ideje i inovacije podele sa drugim učesnicima i da na još jedan način zavire u svet STEM-a.

Svoje motorizovane modele i timske postere, ekipe su, pored mnogobrojnih posetilaca Festivala, prezentovale i grupi entuzijasta i zaljubljenika u nauku i edukaciju – Radoznalcima.

Posebnost FIRST LEGO League Explore festivala leži u tome što su rad i zalaganje svakog učesnika vrednovani i nagrađeni Explore medaljama.

Program Explore festivala obogaćen je aktivnostima koje je Savremena osnovna škola kao domaćin obezbedila, ali i raznolikim eksperimentima u oblasti humanoidne robotike i robotike za male genijalce koje je obezbedila Milkica Kostić. Svi prisutni su imali priliku da se upoznaju sa radom i životom, ali i oživljenim eksperimentima Nikole Tesle čiji je tvorac inženjer iz Zemuna, Radomir Putnik.

FIRST LEGO League Explore
FIRST LEGO League Explore
FIRST LEGO League Explore

Ove sezone, podršku realizaciji Explore programa pružile su kompanije EPAM Systems, HTEC Group i Netconomy.

Učesnici su pored medalja i zahvalnica, nagrađeni i specijalnim poklonima kompanije Kockarium.

Tokom celog dana, učesnici i organizatori su uživali u proizvodima koje su obezbedile kompanije Knjaz Miloš i Jaffa Crvenka.

FIRST LEGO League Explore
FIRST LEGO League Explore
FIRST LEGO League Explore

Učesnici

Sve ekipe koje su učestvovale na ovogodišnjem Explore festivalu, brojale su od tri do šest članova, uzrasta od 6 do 10 godina, koje su sa svojim mentorima marljivo radili na projektima. Ovoga puta, učestvovalo je 14 ekipa iz Beograda, dve ekipe iz Novog Sada i po jedna ekipa iz Kraljeva i Raške. U pitanju su sledeće ekipe:

Radoznalci

Ove sezone, u proširenom i pojačanom sastavu, Radoznalci su pažljivo slušali sve radove koje su ekipe brižljivo pripremale. Radoznalci koji su ovoga puta pažljivo razmatrali ideje malih genijalaca su Katarina Veljković, Ljubica Mudrić Staniškovski, Danijela Pantić, Aiša Nicević, Lena Stankvoić, Mihailo Miletić i Mihailo Šundović.

FIRST LEGO League Explore
FIRST LEGO League Explore
FIRST LEGO League Explore

Podrška

Društvene mreže

Instagram
@firstlegoleague.rs
Facebook
FIRST LEGO League Srbija
LinkedIn
FIRST LEGO League Srbija